Meer weten? 024 - 3 244 244

Consultants & Taxateurs

Een juiste affiniteit met vastgoed

Ozb stijgt opnieuw meer dan toegestaan

Ozb stijgt opnieuw meer dan toegestaan

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45 procent meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waarbij alle gemeenten zijn betrokken.

De stijging is aanzienlijk hoger dan de maximale verhoging van 1,57 procent die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken. Deze zogeheten macronorm is een plafond voor het totaal van alle gemeenten.

De ozb stijgt dit jaar het meest in de Limburgse gemeente Meerssen: 37 procent. Een huiseigenaar in deze gemeente gaat gemiddeld 115 euro meer betalen. Nummer twee en drie op de lijst zijn Duiven en Kampen, met stijgingen van respectievelijk 28 procent en bijna 17 procent.

De gemiddelde Nederlandse huiseigenaar betaalt in 2016 zo’n 288 euro aan ozb.

Ingezetenenheffing

Dit jaar overschrijden de gemeenten de macronorm voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Het Rijk heeft geen sancties om de gemeenten aan te pakken. De gemeenteraad heeft het laatste woord, als het gaat om de vaststelling van het ozb-tarief.

Vereniging Eigen Huis constateert al jaren dat de macronorm niet werkt. Het is eerlijker om de ozb te vervangen door een vorm van ingezetenenheffing, vindt de vereniging. Dan gaan huurders ook mee betalen aan de gemeentelijke voorzieningen.

Bron: vereniging eigen huis

<< Terug naar nieuwsoverzicht
Contact
Hans Janssen Vastgoedconsultants & Taxateurs
St. Canisiussingel 19H
Nijmegen 6511 TE
Telefoon: 024 - 3 244 244
E-mail: vct@hansjanssen.nl
Volg ons
Zoeken
Nieuws

Hans Janssen Vastgoedconsultants & Taxateurs BV heeft de verkoop mogen begeleiden van het zeer fraaie kamerverhuurobject gelegen Fort Kijk... Meer nieuws >>

NVM-BussinessRicsNederlands-Register-Vastgoed-Taxateurstmi.fwrev